Důležité UPOZORNĚNÍ k situaci na trhu spotřebního materiálu

25.02.2020 14:36

Vážení obchodní přátelé, odběratelé tonerů a inkoustů,

Zcela jistě jste zaznamenali dění kolem situace s virovou nákazou COVID-19, která má ohnisko v Číně.

Situace má bohužel nepředstavitelné hranice možných dopadů a šíření. Aktuálně nyní se uzavírají školy, veřejné, komerční prostory v Itálii, která je jen přes Rakousko od nás.

Pevně věřme, že se dané podaří zvládnout a celosvětová ekonomika začne zase šlapat jak má.

Nyní konkrétně, již 5 týdnů jsou velké továrny v Číně uzavřeny. Přesně tyto továrny produkují většinu z námi dodávaných tonerových a inkoustových kazet. Jednoduše řečeno, již pět týdnů nevyplul směr Evropa, směr ČR ani jeden kontejner se spotřebním materiálem.

Aktuální zásilky putující ještě k nám jsou kontejnery z objednávek přelomu roku 2019/2020 – toto zhruba za tři týdny ustane (většina palet uvnitř je již rezervována) 

Musí se očekávat, že i případné nastartování výroby v příštích brzkých týdnech bude znamenat obrovskou díru na trhu a to již od 04/2020 a bude to díra zcela bez tonerů na 10 týdnů – díra od nastartování výroby, která je bodem NULA – čím déle se start bude odsouvat, tím déle bude Evropa bez zboží.

Již nyní je spousta položek nedostupných, řešením jsou renovované kazety, kde brzy dojde taktéž v Číně produkovaný výrobní materiál, prach, stěrky, čipy apod. S čím budeme tisknout pak? S originály, které jsou taktéž vyráběné v ASII ??

Nikdo z nás si nedokáže představit, že prakticky každý segment trhu je úzce vázán na výrobu v Asii, i když si řeknete, že je to Česká výroba.. jen bohužel používají šroubky a matičky z dovozu.

Evropský trh na to reaguje zvyšováním cen. Proces to není konečný a bude reagovat na situaci na trhu a poptávky a dají se očekávat další vlny zdražování.

Brzy nebude důležitá cena, ale dostupnost. 

Aktuálně děláme první poslední proto, abychom celou situace bez úhony zvládli, měli pro Vás zboží a dostupnosti. Pevně věříme v naběhnutí procesů do běžných režimů velmi brzy.

Nicméně důrazně doporučujeme přistoupit k dostatečnému předzásobení a předejít tak případným problémům s výpadky.