Intel poodhalil procesory Sierra Forest s až 288 jádry

28.02.2024 19:13
Intel na MWC 2024 pohovořil o svých připravovaných serverových procesorech Sierra Forest. Ta by měla nabízet až 288 jader a být určena pro ty cloudové služby, které vyžadují velký počet jader.
 
Už nějakou dobu se mluví o tom, že Intel chystá procesory Sierra Forest, které mají přinést nezvyklou konfiguraci skládající se pouze z úsporných jader E-Core. To je předurčuje pro takové úlohy, kde nejde o vysokou výpočetní sílu jednotlivých jader, ale o jejich velký počet, což mohou být např. různá virtualizační nasazení, 5G Core úlohy a podobně. Tyto procesory mají být založeny na architektuře jader Sierra Glen, která budou vylepšením jader E-Core Crestmont z mobilních procesorů Meteor Lake. V nabídce budou procesory se 144 až 288 jádry, čímž Intel převezme vedení v počtu jader na jednom procesoru. Výsledkem má být 2,7× vyšší výkon na rack a současně o 30 % vyšší efektivita. Procesory Sierra Forest jsou nadále plánovány na letošní rok.
 
Letos se mají objevit i procesory Granite Rapids, které v roce 2025 dostanou upravenou verzi Granite Rapids-D. Ty budou naopak postaveny jen na výkonných jádrech P-Core a přinesou Intel AVX for vRAN i technologii vRAN Boost. Procesory cílí především na edge computing, vylepší efektivitu a už dnes jsou rozesílány první vzorky partnerům.